Hos Snedkermester Arne Pedersen i Greve har man de sidste mange år tilbudt lærepladser til tømrerlærlinge. For virksomheden handler det om at tage et socialt ansvar, og om at sikre fremtiden. For den bedste måde at sikre fremtidens arbejdskraft er ved selv at forme og hjælpe den på vej.
–Det indgår i vores visioner at hjælpe de unge og bidrage til, at der udlæres flere. Det gavner jo både samfundet og os selv, for vi har brug for de er færdiglærte, siger Christen Jensen, markeds- og forretningsudviklingschef hos Snedkermester Arne Pedersen.
I øjeblikket er der 13 lærlinge hos Arne Pedersen. En af dem er 26-årige Stephen Henriksen fra Roskilde Tekniske Skole, som har været lærling hos Arne Pedersen i lidt over tre år.
–Jeg har egentlig en gymnasial uddannelse, for jeg gik den samme vej som alle andre på min alder. Derefter tog jeg tre sabbatår, hvor jeg blandt andet arbejdede som arbejdsmand hos Arne Pedersen. Her fandt jeg ud af, at jeg egentlig var ret glad for håndværket, og da jeg stod og skulle i lære, tilbød de mig en elevplads, fortæller Stephen Henriksen.
Teori og praksis skal gå hånd i hånd
En elevplads er en forudsætning for, at de unge kan bestå deres uddannelse. For som Stephen Henriksen påpeger, så er det er her, de lærer deres håndværk.
For Christen Jensen og hans kolleger er det derfor også vigtigt, at lærlingene kommer ud og prøver kræfter med forskellige opgaver, ligesom det er vigtigt, at opgaverne relaterer sig til den undervisning, lærlingene har haft på deres skoleophold.
–Når de kommer fra skolen, har de haft rigtig megen teori, og det er vigtigt, at vi hurtigst muligt får koblet det på noget praktisk, så de får det brugt. Derfor prioriterer vi også, at de kommer rundt i afdelingerne, så de får prøvet en masse forskelligt. Det sker også, at de kommer tilbage og fortæller om noget de har lært, og som de gerne vil prøve af i praksis, og så ser vi om ikke der er en opgave, hvor det kan lade sig gøre, siger Christen Jensen.
I løbet af sine tre år hos Arne Pedersen, har Stephen arbejdet i både forsikrings-, service- og nu entrepriseafdelingen, hvilket har medført både store og små opgaver.
–Forsikrings- og serviceafdelingen har typisk mindre opgaver. Forsikringsafdelingen handler om, ja forsikringssager, og i serviceafdelingen har vi mange opgaver for boligselskaber. Lige nu er jeg i vores entrepriseafdeling, hvor vi har en masse større opgaver med vinduesudskiftninger, tag og facader. I øjeblikket går jeg og laver tag, fortæller Stephen Henriksen.
Og netop tagkonstruktion er et godt eksempel på, hvordan teori og praksis mødes.
–Der er mange regler, der bliver lavet om i forhold til fx isoleringskrav og dampspærrer, fordi vi skal bygge så lufttætte huse som muligt, så man ikke mister så megen energi. Det er noget af det, vi er optaget af, når vi går og laver tag, siger Stephen Henriksen.